TRAVERSFÖRARUTBILDNING MED SÄKRA LYFT – Repetition
Utbildningstid: halvdag
Motiveras traversutbildning repetition har till syfte är att uppfylla kraven i AFS 2006:6 så att deltagaren på ett säkert och ekonomiskt sätt ska kunna framföra traverskran och förebygga skador på människor, maskiner och last. Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren har den utbildning som behövs för att kunna utföra sitt arbete på ett sätt som förebygger ohälsa och olycksfall.
För att kunna delta i utbildningen måste deltagaren ha genomfört en traversförarutbildning tidigare och kunna dokumentera detta.
Traversutbildning:
- Lyftinrättningar
- Säkerhetsföreskrifter
- Lyftredskap, dimensions- och belastningstabeller
- Koppling av last, provlyft, manöverdon, skyltar och symboler
- Kontroll av högsta belastning, lastens vikt, redskapets lastförmåga
- Upphäva svängning genom körning
- Körning efter signal från signalman
- Lossa last
- Personlig skyddsutrustning
- Slutprov – teoretiskt & praktiskt
Deltagaren får också information om gällande föreskrifter vid personlyft med kran och vad som gäller vid besiktning, revisionsbesiktning, fortlöpande tillsyn och funktionskontroll av lyftinrättningen.
Vad säger lagen?
ur Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §, SS-ISO 9926-1 och AFS 2006:6:
Arbetsgivaren skall se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden under vilka arbetet bedrives och upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Han skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iakttaga för att undgå riskerna i arbetet.
En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning. Detta innebär att kranföraren bör ha avlagt prov efter genomgången lämplig kranförarkurs med fackteori och krankörning.
I vissa fall behöver ni endast Säkra lyft och Säker lastkoppling. Är ni osäkra vad som gäller er, mejla oss så hjälper vi er så ni får rätt utbildning.