SÄKRA LYFT OCH SÄKER LASTKOPPLING
Utbildningens längd
4 timmar alt. 1 dag
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras utbildning Säkra lyft och säker lastkoppling genomförs vanligtvis som en halvdagsutbildning med enbart teori, eller som en heldagsutbildning med både teori och praktiska övningar. Kursen syftar till att utbilda kursdeltagare inför genomförande av lyft och lastkoppling så att detta sker på ett säkert och ekonomiskt sätt. Målet är att före-bygga skador på människor, maskiner och last.
Kursinnehållet ger både kranförare och lastkopplare den teoretiska och praktiska utbildning som behövs för att uppfylla arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Utbildningen är inriktad på lasten från kroken och ner och kursen skräddarsys efter kundens behov. Läraren tar då kontakt med kunden för att informera sig om vilken typ av utrustning som används samt vilken typ av last och lyft som utförs. Vid behov gör instruktören ett besök hos kunden för att studera verksamheten närmare.
KURSINNEHÅLL
Grundläggande lagar och regler
Roller och ansvar vid lyftarbeten
Skyddsföreskrifter
Daglig tillsyn
Personlig skyddsutrustning
Lyftinrättningar
Lyftredskap, dimensions- och belastningstabeller
Kassationskriterier
Koppling av last, provlyft, manöverdon, skyltar och symboler
Förberedelse för körning, materialtransport, signaler och symboler
Körning efter signal och signalman
Kontroll av högsta belastning, lastens vikt och redskapets lastförmåga
Lossa last
Slutprov – teoretiskt och praktiskt
VAD SÄGER LAGEN?
Citat från Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §:
“Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall.”
Enligt riktlinjerna från Arbetsmiljöverket sägs det om lyftanordningar och lyftredskap:
”En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen (AFS 2006:6 29 §).”