Gröna Utbildningar – Inspirationsföreläsningar
– Perenner och dekorationer för kyrkogården:
Begravningsplatsen är en viktig plats och för många fyller den även funktionen att vara en plats för lugn och meditation. Tittar vi på växtvalen är det tyvärr väldigt liten variation eftersom det historiskt varit enkelt att satsa på ”säkra” växter som vi vet trivs och är lättskötta. Det leder i sin tur till att möjligheten att skapa en personlig komposition varit begränsad.
Under kursen får du därför lära dig grunden om växter som är lämpliga för olika lägen men även bli inspirerad att prova nya sorter. Perenner har dessutom blivit allt vanligare och ger på sikt en vinst både estetiskt och ekonomiskt.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Krav på jord och näring
- Perenner, buskar, prydnadsgräs, dekorationer
- Plantering och placering
- Övning i komposition med sort, färg och form
Mål
Att få grundläggande kunskap om perenner samt inspirera till nytänkande kring användning av perenner, buskar, prydnadsgräs och dekorationer på begravningsplatser.
– Närodlade altarblommor:
Varje vecka firas enligt tradition gudstjänst inom Svenska Kyrkan och från norr till söder pryds altaret och kyrkorummet av blommor. Odling av snittblommor har i stort sett upphört i Sverige men orsaken är inte minskad efterfrågan utan främst på att importen tagit över marknadsandelar (Jordbruksverket, 2013).
Genom att odla fleråriga växter utifrån kyrkans liturgiska färger tillgodoser vi därmed behovet gällande snittblommor under så stor del av året som möjligt. Vinsterna blir många ur så väl ur ekonomiskt som hållbarhetssynpunkt.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll:
- Svenska kyrkans tradition av altarblommor
- Mervärden utifrån ett hållbarhetsperspektiv
- Kyrkoårets liturgiska färger
- Planteringens läge
- Rätt växt på rätt plats
- Övning i komposition
Mål
Kursen ger grundläggande kunskap om val, plantering och lämpliga av perenner för kyrkorummet utifrån kyrkoåret.
– Grundläggande Växtkännedom
För att kunna sköta utemiljön på ett bra sätt är det viktigt att ha kunskap om hur växter fungerar ex. växtfysiologi, härdighet, ljusförhållanden, hur jorden skall vara.
Träd, buskar och perenner är det material med vilket vi skapar en utemiljö som i samband med rätt skötsel bidrar till ökad trivsel. Kunskap om rätt växt på rätt plats bidrar dessutom till en stor vinst i såväl skötsel som ekonomiskt perspektiv.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Växtkännedom
- Växtzoner
- Mark och jord lära
- Träd, buskar och perenner, hur använder vi dem?
- Plantering och placering.
- Skötselaspekten
Mål
Att få grundkunskap i hur växter fungerar och om vilka som är lämpliga för olika miljöer samt hur de kan användas i bostadsområden och parker.
– Trädgårdsplanering grund
Här får du grundläggande kunskaper om vad du bör tänka på när du skapar en funktionell och trivsam utemiljö. Vi går igenom grunderna i att skissa och hur du kan ta fram en grundplan med förslag på olika växtkompositioner och hårdgjorda ytor.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Hur beskriver och ritar vi förslagen
- Estetik, färg och form
- Grundläggande ritteknik
- Skissövningar
Mål
Att få redskap att rita ett enkelt förslag och grundläggande kunskap för att göra en behovsinventering av befintlig miljö.
– Trädgårdsplanering fortsättning
Här får du grundläggande kunskaper om vad du bör tänka på när du skapar en funktionell och trivsam utemiljö. En kreativ kurs för dig som arbetar med den yttre miljön och vill presentera dina idéer. En förutsättning är att deltagaren gått trädgårdsplanering grund.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Funktionella lösningar
- Presentationsteknik
- Skissövningar
- Fördjupad ritteknik
- Ekonomiska konsekvenser
Mål
Att få redskap att rita ett enkelt förslag och grundläggande kunskap för att göra en behovsinventering av befintlig miljö.
– Att planera en hälsofrämjande utemiljö
Alla människor vill leva och arbeta i en miljö där man mår bra och trivs.
Det finns åtskillig forskning som visar på miljöns betydelse för hälsan oavsett ålder.
Här får du grundläggande kunskaper om hur trädgård och park kan användas i offentlig miljö ex. skola bostadsområden, arbetsplatser. Du får även förståelse för utemiljöns betydelse för hälsa och livskvalitet och att se vad som kan åtgärdas i en befintlig miljö.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Trädgårdens historia ur ett hälsoperspektiv
- Kunskap om utemiljöns värde för människans fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande
- Behovsinventering
- Planering – genomförande och tillämpning
Mål
Att kunna föreslå åtgärder för att utnyttja en trädgårds- eller parkmiljö ur ett hälsoperspektiv
– Skötsel av utemiljö
En av de viktigaste aspekterna i skötselarbetet är att ha inblick och se de rationella och ekonomiska aspekterna på arbetets genomförande samt ha insyn i olika kvalitets- och miljöaspekter.
Under eftermiddagen går vi igenom de olika grunderna i skötselplaner, ekonomi och arbetsmiljö.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Skötselaspekter på utemiljö
- Kvalitets- och miljöaspekter
- Underhållsplaner
- Skötselplan – genomförande och tillämpning
Mål
Få verktyg att upprätta enklare skötselplaner på ett rationellt och växtfysiologiskt riktigt sätt
– Beskärning
Här får du grundläggande kännedom om beskärning av träd och buskar samt hur beskärning anpassas för olika växtslag i våra parker och bostadsområden.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Växtfysiologi
- Växtkännedom
- Träd och buskars skötselbehov
- Beskärningsteknik
- Olika typer av beskärning
Mål
Att ge grundläggande kunskaper att bedöma behovet av beskärning och beskärningens grundprinciper samt få kunskaper om hur växter reagerar på olika ingrepp
– Ekosystemtjänster
Allt det vi människor får gratis från naturen kallas ekosystemtjänster där vissa är mer synliga än andra. Forskare har försökt sätta ett pris på olika ekosystemtjänster för att visa på hur de bidrar till ekonomin. Hur man än räknar är ekosystemtjänsterna som naturen ger oss ovärderliga. Därför är det viktigt att vi tar hand om ekosystemen så att de finns kvar även i framtiden.
Senast år 2025 ska en majoritet av Sveriges kommuner integrera ekosystemtjänster i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön i städer och tätorter.
Boverket har på uppdrag av regeringen tagit fram en vägledning och utvecklad metod för att ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön.
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Vad är Ekosystemtjänster
- Försörjande
- Reglerande
- Kulturella
- Hur kan vi planera in Ekosystemtjänster i vårt arbete
Mål
Att ge grundläggande kunskaper i hur Ekosystemtjänster fungerar och de lagar och riktlinjer som är kopplade till dessa.
– En grönskande arbetsplats
En god arbetsmiljö handlar inte enbart om den fysiska miljön utan även om den etiska. Det är lätt att komma med goda råd gällande andras sätt att agera, men att bli medveten hur mitt eget handlande påverkar andra, kan bli starten för positiv förändring, för alla.
Att arbeta med människor innebär att vara ansiktet utåt och därmed företagets varumärke. Vad är rätt och vad är orätt i det dagliga arbetet?
Hur skapar vi ett arbetsklimat där lust och glädje är en del av motivationen för att göra ett bra jobb?
Inspirationsföreläsning: 3 timmar
Kursinnehåll
- Vad menar vi med socialt ansvar?
- Hur hanterar vi kundernas olika behov?
- Var går gränsen mellan yrke och privatliv?
- Hur beter vi oss mot arbetskamrater/kunder vi inte ”klickar med”?
- Hur kombinerar vi lojalitet med civilkurage?
Mål
Att bli medveten om hur vårt handlande kan påverka andra är en start för positiv förändring. Att skapa en miljö som får oss att växa i stället för att vissna. Att få redskap att reflektera över sina egna handlingar, sett ur ett etiskt perspektiv.