Utrymningsledare
Utbildningslängd
Ca. 3 timmar
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras kurs Utrymningsledare syftar till att utbilda kursdeltagaren för denna viktiga roll i er organisation. Målet är att ge en
övergripande kunskap och ökad förståelse för riskerna och nödvändiga förfaranden kring brand och utrymning.
Efter denna utbildning skall kursdeltagarna ha större möjlighet att göra kloka bedömningar för förebyggande beslut samt kunna agera vid brand så att en utrymning kan ske innan kritiska förhållanden uppstår för personal, kunder och besökare. I samband med kursen kan vi även genomföra en utrymningsövning och se över befintliga rutiner.
FÖRKUNSKAPER
Grundläggande brandkunskap eller motsvarande kurs. Skulle ni sakna denna utbildning går det utmärkt att kombinera dessa två.
Kursinnehåll:
- Vad förväntas av en utrymningsledare?
- Uppgifter och ansvar
- Lagar, föreskrifter och regler
- Brand och utrymningslarm
- Anledningar till utrymning
- Utrymningsplan och strategier
- Utrustning och rutiner
- Brandteori
- Utrymningsvägar
- Mänskligt beteende
- Återsamling/återgång
- Praktisk utrymningsövning( om detta är aktuellt och avtalat)
Titta även på vår utbildning i Brandskyddsansvarig och Brandskyddskontrollant
VAD SÄGER LAGEN?
Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 §:
Enligt denna lagtext anges att: ”Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.” Åtgärderna kan vara av teknisk eller organisatorisk karaktär. Åtgärder av teknisk karaktär kan vara anskaffande av utrustning för brandsläckning medan åtgärder av organisatorisk karaktär kan vara utbildning och information.
I Statens räddningsverks författningssamling (SRVFS 2004:3) anges bl.a. följande allmänna råd:
“För varje byggnad eller anläggning bör det finnas en dokumentation av brandskyddet som är tillräckligt omfattande för att säkerställa att skäliga brandskyddsåtgärder vidtas och hålls funktionsdugliga. I fråga om enklare byggnader eller anläggningar, med låg brandrisk och en verksamhet som inte ställer särskilda krav på tekniska eller organisatoriska brandskyddsåtgärder samt där tillräcklig information och kunskap kan upprätthållas på annat sätt, behöver skriftlig dokumentation inte upprättas. Det systematiska brandskyddsarbetet bör kunna kommuniceras med dem som berörs av det.”
Click here to add your own text