LIFTFÖRARUTBILDNING (MOBILA ARBETSPLATTFORMAR)
Utbildningens längd
1 dag
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras Liftförarutbildning syftar till att utbilda kursdeltagaren i en säker och ekonomisk hantering av mobila arbetsplattformar (liftar). Målet är att ge en övergripande kunskap om liftens tekniska uppbyggnad och grundfunktioner med särskild inriktning på säkerhet.
Vikten av att använda fallskydd vid arbete på hög höjd betonas också.
Efter genomförd kurs skall kursdeltagarna förstå betydelsen av att alltid kontrollera att maskinen är säker att använda och de ska dessutom känna till vad som bör göras med maskiner som inte uppfyller säkerhetskraven. Efter avslutad utbildning med godkända resultat på skriftliga prov utfärdas ett utbildningsbevis.
Utbildningen följer Liftläroplanen (LLP) enligt gällande ISO-standard. Liftförarutbildning för liftar där det föreligger risk för påkörning (liftar som är uppställda på platser där det förekommer trafik) skall även känna till kraven på att använda personligt fallskydd i liften. Vi rekommenderar i sådana fall att i stället gå utbildningen Liftförarutbildning inkl. Kollektivt fallskydd.
KURSINNEHÅLL
Grundläggande lagar och regler
Olika typer av mobila arbetsplattformar
Liftens konstruktion
Säkerhet och ekonomi
Förebyggande åtgärder
Arbetssätt och användning
Fallskydd
Skötsel, förvaring och underhåll
Egen kontroll och tillsyn
Företagsanpassad riskbedömning
Slutprov – teoretiskt och praktiskt
VAD SÄGER LAGEN?
Citat från Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §:
“Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall”.
Enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling framgår det att:
“En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning” (AFS 2006:6 29 §). Vidare anges där att: ”En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen.”