LIFTFÖRARUTBILDNING INKLUSIVE FALLSKYDD
Utbildningens längd
1 dag
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras Liftförarutbildning syftar till att utbilda kursdeltagaren i en säker och ekonomisk hantering av mobila arbetsplattformar (liftar). Målet är att ge en övergripande kunskap om liftens tekniska uppbyggnad och grundfunktioner med särskild inriktning på säkerhet. I utbildningen Fallskydd går man igenom de riskerna som kan uppstå och vilka åtgärder som skall tas för att undvika onödiga risker. Fokus kommer vara runt kollektivt fallskydd och hur det används. Exempel på dessa fallskydd är: skyddsräcke, mobil arbetsplattform, arbetskorg, ställning och skyddsnät. Målet är att ge en övergripande kunskap om hur man utför arbeten på höjder över eller under två meter på ett säker sätt. Under kursen går man igenom olika metoder och utrustning som bl.a. fallskyddssele, kopplingslina och förankringspunkter för arbete i det kollektiva fallskyddet. (I praktiken och ramen för utbildningen kommer det personliga fallskyddet endast används som fasthållning/fallsäkring.)
Jobbar man utanför det kollektiva fallskyddet med personlig fallskyddsutrustning, t.ex. på tak, så ska man istället välja en av våra utbildningar:
• Fallskydd Räddning – Självevakuering av nödställd person
• Fallskydd Räddning – Självevakuering av nödställd person samt aktiv kamraträddning
• Fallskydd Räddning – Slutna utrymmen
KURSINNEHÅLL
Grundläggande lagar och regler
Olika typer av mobila arbetsplattformar
Liftens konstruktion
Säkerhet och ekonomi
Riskbedömning av arbete på hög höjd
Förebyggande åtgärder
Arbetssätt och användning
Introduktion om fallskydd
Vad händer vid ett fall? Dynamiska krafter
Genomgång av fallskyddsprodukter
Prov av sele (Hur man kopplar sig säkert)
Skötsel, förvaring och underhåll
Egen kontroll och tillsyn
Företagsanpassad riskbedömning
Slutprov – teoretiskt och praktisk
VAD SÄGER LAGEN?
Citat från Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §:
“Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall”.
Enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling framgår det att:
“En lyftanordning eller ett lyftredskap får användas endast av den som är väl förtrogen med arbetet och har teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning” (AFS 2006:6 29 §). Vidare anges där att: ”En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen.”