FALLSKYDD GRUND INKLUSIVE RÄDDNING SLUTNA UTRYMMEN
Utbildningens längd
1 dag
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras kurs Fallskydd Räddning – Slutna utrymmen syftar till att utbilda kursdeltagare inför framtida arbeten där det föreligger risk för fall och behov av räddning i slutna utrymmen. Målet är att ge en övergripande kunskap om riskbedömning, säkerhet och lagar som berör fallskydd. Under utbildningen får deltagarna teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter om hur fallskydd och räddning tillämpas och hur nödvändig utrustning som bl.a. fallskyddssele, kopplingslina, tripod och andra viktiga fallskyddsprodukter används.
I denna kurs tar vi upp att man måste göra en gasfriförklaring innan man går in i ett slutet utrymme. OBS! Det är inte en kurs för att bli behörig att utföra en gasfriförklaring, utan fokus ligger på räddningsövningen med fallskydd.
Efter genomförd kurs skall kursdeltagaren förstå betydelsen av att alltid kunna riskbedöma arbetssituationen och kunna välja lämplig utrustning för jobbet som skall utföras. Teori om vad ett fall innebär och vilka krafter som finns förknippade med detta förklaras.
Under den praktiska delen av utbildningen får kursdeltagarna god möjlighet att testa rekommenderad fallskyddsutrustning och skall även genomföra räddning av skadad kamrat i slutet utrymme.
KURSINNEHÅLL
Grundläggande lagar och regler
Intro till fallskyddsutrustning
Vad händer vid ett fall?
Förankringspunkter
Riskbedömning av arbete på hög höjd
Förebyggande åtgärder
Genomgång och test av tripod i ett slutet utrymme
Brottlaster
Prov av sele (hur man kopplar sig säkert)
Skötsel, förvaring och underhåll
Daglig och periodisk kontroll
Räddning och evakuering
Räddningsplan och krishantering
Slutprov – teoretiskt och praktiskt
VAD SÄGER ARBETSMILJÖVERKET?
Arbetsmiljöverket ställer krav på att det skall ingå en praktisk del i utbildningen gällande det personliga fallskyddet och hänvisar då till följande AFS:ar:
AFS 2006:4 16 § ”En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda arbetsutrustning enligt 15 § (dvs arbete som medför särskild risk) skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen.”
AFS 2001:3 10 § ”Arbetsgivaren skall på förhand informera arbetstagaren om de risker som den aktuella personliga skyddsutrustningen skall skydda mot. Arbetsgivaren skall även ordna med instruktion och övning och, om det behövs, demonstrera hur utrustningen skall användas så att avsedd skyddseffekt uppnås.”
AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker. 5 § ”Luften ska undersökas och bedömas varje gång arbete ska påbörjas i en cistern, brunn, silo, ett lastutrymme eller liknande.”