FALLSKYDD GRUND INKLUSIVE RÄDDNING SJÄLVEVAKUERING AV NÖDSTÄLLD PERSON SAMT AKTIV KAMRATRÄDDNING
Utbildningens längd
1 dag
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras kurs Fallskydd grund inklusive Räddning – Självevakuering av nödställd person samt aktiv kamraträddning syftar till att utbilda kursdeltagare inför framtida arbeten i riskmiljöer där situationer kan uppstå så att en räddning kan bli aktuell. Räddningssituationen kan då vara av arten antingen självevakueringsräddning eller aktiv kamraträddning. Målet är också att ge en övergripande kunskap om riskbedömning, säkerhet och lagar som berör fallskydd. Under utbildningen får deltagarna teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter om självevakuering och aktiv kamraträddning.
Under den praktiska delen av utbildningen skall kursdeltagarna genomföra två räddningstyper. Först gör man en självevakuering genom att sänka sig själv ner till marken med rep från högre höjd med ett nedsänkningshantag, t.ex. Grillo. Därefter gör man en aktiv kamraträddning där en arbetskollega sänker sig själv ner till den skadade personen, som hänger i rep, och kopplar på en kamrats räddningsutrustning för att tillsammans åka ner till marken med den skadade och medvetslösa kamraten.
KURSINNEHÅLL
Grundläggande lagar och regler
Känna till olika typer av fallskydd
Veta vad personlig fallskyddsutrustning består av
Förstå falldämparens funktion
Känna till riskerna med användandet av personlig fallskyddsutrustning.
Känna till viktiga säkerhetsfaktorer vid arbete med fallrisk som: förankringspunkter, fallskydd, egen kontroll, evakuering och räddning
Kunna hantera en fallskyddsutrustning samt positioneringsutrustning unna genomföra en räddning av nödställd genom självevakuering
Kunna genomföra en aktiv kamraträddning av nödställd
Slutprov – teoretiskt och praktiskt
VAD SÄGER LAGEN?
Citat från Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §:
“Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall.”
Enligt riktlinjerna från Arbetsmiljöverket framgår det om personlig fallskyddsutrustning:
“Arbetsgivaren skall på förhand informera arbetstagaren om de risker som den aktuella personliga skyddsutrustningen skall skydda mot. Arbetsgivaren skall även ordna med instruktion och övning och, om det behövs, demonstrera hur utrustningen skall användas så att skyddseffekt uppnås (AFS 2001:3 10 §).”
Vidare anges: ”En personlig fallskyddsutrustning skall användas om det behövs för säkert tillträde till lyftanordningens olika delar eller om det finns risk för att lyftanordningen blir påkörd av annan anordning eller fordon (AFS 2006:6 15 §).”