ANLÄGGNINGSKÖTARE BRANDLARM SBF110:8
Utbildningslängd:
4 timmar teori + handhavande av brandlarmscentralen
OM UTBILDNINGEN (syfte och mål)
Motiveras kurs Anläggningsskötare Brandlarm syftar till att utbilda kursdeltagaren för denna viktiga roll i er organisation. Målet är att ge en övergripande kunskap och ökad förståelse för riskerna och förfaranden kring brand och utrymning.
Efter denna utbildning skall kursdeltagarna ha kunskap om uppbyggnad, skötsel och underhåll av en brandlarmanläggning. Den teoretiska delen behandlar grundläggande brandkunskap och SBF 110:8 Regler för Brandlarm. Utbildningen ska även innehålla en praktisk del där man går igenom handhavande av brandlarmcentralen. Detta kan även lösas med hjälp av er larmtekniker (lämpligtvis certifierad anläggarfirma). OBS att behörighet hos SOS krävs för att sätta larm i serviceläge.
KURSINNEHÅLL
Brandteori
Byggnadstekniskt brandskydd
Lagar och regler
Anläggningsskötarens roll och ansvar
Brandlarmanläggningens uppbyggnad och funktion
Användning, skötsel och underhåll
Hur man motverkar onödiga larm
Riskbedömning
Hur brandskyddsarbete brukar organiseras
Slutprov – teoretiskt och praktiskt
FÖR VEM?
För den som skall arbeta som anläggningsskötare av en brandlarmanläggning eller för dig som är fastighetsskötare.
VAD SÄGER LAGEN?
Citat från Arbetsmiljölagen 3 kap 3 §:
“Arbetsgivaren ska se till att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de risker som kan vara förbundna med arbetet. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska se till att endast arbetstagare som har fått tillräckliga instruktioner får tillträde till områden där det finns en påtaglig risk för ohälsa eller olycksfall”.